Diszkalkúlia fejlesztés

 DISZKALKÚLIA FEJLESZTÉS

Diszkalkúlia fejlesztés 5

Szorzó- és bennfoglaló tábla gyakorlása

  • Dobókockák: ezt a játékot érdemes többen játszani. Mindenki kitesz maga elé 10 számot, majd a gyermekek egymás után dobnak 2 dobókockával. A dobott számokat összeszorozzák – ha van előttük az eredménnyel egyező szám, akkor arra tesznek egy korongot. Az a játékos nyer, aki hamarabb összegyűjti a 10 korongot.
  • Szorzások / osztások és eredményeik párosítása; először csak 1-1 szorzó-; bennfoglaló tábla műveleteit párosítsa a gyermek, majd fokozatosan lehet növelni szorzásokat/osztásokat
  • Babzsák (labda) dobása közben egymástól kérdezgetjük a szorzó- és bennfoglaló táblát (a babzsákkal való mindenfajta gyakorlást, játékot szeretnek a tanítványaim, még a felső tagozatosok is 🙂 )
  • Lottó: szorzásokat, osztásokat mondunk, ezek eredményét a gyermek ötös és hatoslottó szelvényen jelöl be (nálunk ez is egy kedvenc játék – a végén pedig kiderül, ki nyerte meg az ötös-, illetve  hatoslottót 🙂 )
  • Kirakó: ehhez a játékhoz szükségünk van egy rajzlap nagyságú képre, melyet 12 részre vágunk, majd mindegyik kis négyzetre szorzást és/vagy osztást írunk. Ezután egy rajzlapot felosztunk 3×4-es négyzetekre, majd mindegyik négyzetbe beleírjuk a szorzások / osztások eredményét. Gyermekünk pedig megkeresi a műveletek helyét és kirakja a képet.
  • Étteremben: ehhez a játékhoz szükségünk lesz étlapra; pizzériából vagy gyorsétteremből (illetve játékpénzre, ha van otthon). Először a szülő legyen a pincér, a gyermek fog rendelni a szülőtől, majd a „pincér kihozza az ételt és a számlát” – ezután a gyermek játékpénzből „kifizeti” a végösszeget. Amikor a gyermek lesz a pincér, célszerű több ugyanolyan árkategóriájú ételt rendelni, hogy a szorzásokat gyakorolja. A szülő „fizethet” nagyobb címletű pénzzel, mert a gyermek kiszámolhatja a visszajárót. (ezt a játékot diákjaim a pénzhasználat és a társaktól való ételrendelés miatt élvezik :)) Ezzel a játékos feladattal  szinte az összes alapműveletet (összeadás, kivonás, szorzás) lehet gyakorolni.
  • Marokkó: ezzel a játékkal nem csak a finommotorikát (kézügyességet) fejleszthetjük, hanem a számolási készséget is. Az én játékomban ötféle színű pálcika van, amelyek pontot érnek (2-3-5-10-20 pontot). Miután felszedtük az összes pálcikát, összeszámoljuk, kinek hány pontja lett.