Játékok a számlálás gyakorlására

JÁTÉKOK A SZÁMLÁLÁS GYAKORLÁSÁRA

Számok – mennyiségek – ujjképek egyeztetése

Rajzoljunk köröket színes lapokra, majd osszuk fel mindent 3 részre és rajzoljunk a harmadokba számokat, mennyiségeket, ujjképeket / korongokat (pl.: 10 – 10 csillag – 10 ujj / 10 korong). A rajzok elkészülte után vágjuk szét a köröket és a gyerekek feladata, hogy megkeressék és összerakják a köröket az összekevert elemekből.

Befőttek a kamrában

A játékhoz szükség lesz egy nagy méretű lapra (pl.: A/3 – hogy „elférjenek a befőttek”), melyeket sorokra osztunk és mindegyik sorba üvegeket rajzolunk (kb. 3-4 üveget). Mindegyik sorban „megtöltünk egy befőttes üveget”, vagyis soronként 1 üvegbe gyümölcsöket rajzolunk (pl.: 3 alma, 4 meggy, 6 uborka stb.). A gyerekek feladata, hogy megszámlálják az üvegekben található gyümölcsöket, zöldségeket, és kiegészítik azokat, hogy soronként megegyező számú befőttek legyenek – ezt tehetik rajzolással, vagy előre kivágott ételek felragasztásával.

Horgászás

A szőnyeget, vagy egy asztalt, kartonlapot kinevezzük tónak, ahol halacskák úszkálnak. A halacskákat színes papírból vágjuk ki és rajzoljunk rájuk pöttyöket. Horgászbot lehet hurkapálca, vagy széthajlított gemkapocs, a halaknál pedig hagyhatunk lyukat a fejüknél, így könnyebb lesz kifogni őket.
A játék egyik változata; hogy a gyerekek a játék végén megmondják milyen halakat fogtak ki (megszámolják a pöttyöket).
A játék másik változata; hogy mindegyik halhoz tartozik egy számkártya is (pl.: 1-10-ig írjunk számokat kis lapokra), ezeket osszuk szét a játékosok között és kezdődhet a horgászás, mindenki figyeljen, hogy csak a saját számkártyájához tartozó halacskát fogja ki.

Kártyajáték

Készítsünk kártyalapokat, melyekre számjegyeket, mennyiségeket, esetleg ujjképeket rajzolunk.
Az egyik játékos a pontokat mutató kártyákat maga elé teszi képpel felfelé. A másik játékos az ujjakat ábrázoló kártyákat teszi képpel felfelé maga elé. A számképeket tartalmazó kártyákat összekeverve lerakjuk. Egy számképes kártya felfordításával az azonos mennyiségi értéket tartalmazó pontos és ujjas kártyát kell a játéktér közepére csapni. Aki előbb tette le a kártyáját, az nyer, és viszi a lapokat. A játék célja az összes kártyalap begyűjtése.
Több játékos esetén mindenki egyenlő számú lapot kap, és az a gyermek viszi az adott számképet ábrázoló lapot, aki a leggyorsabban leteszi a számmal megegyező kártyalapját.