Matematikai játékok

Matematikai játékok a bontás gyakorlására

Szalagfogó

A játék menete: Minden gyermek kap egy szalagot, amit betűz hátul a nadrágjába. Választunk egy fogót, akinek az a feladata, hogy megszerezze a társaitól a szalagokat. Néhány percig játsszuk a játékot, majd leállítjuk és megszámoljuk, hány szalag van nála. Hányat kellene még szereznie a fogónak, hogy 8 szalagja legyen?

Tekejáték

Felállítunk 8 tekebábút. A gyerekek egymás után gurítanak. „Hány dőlt el, hány áll? Összesen hány bábu van?”

Vendégvárás

Minden gyerek kap két kistányért és egy darab gyurmát. A gyurmából 6 db kiflit kell készíteni. Amikor mindenki elkészült a kifliket el kell osztani két tányérra. Az összes megoldást kipróbáljuk. Mindenki kap még egy tányért és kipróbáljuk a három felé osztás összes variációját is. (Növeljük a sütemények számát 8-ra és a tányérok számát 4-5-re. Fontos, hogy a gyermekek megértsék, hogy minden elosztás jó és akárhogyan osztogatnak, az összes kifli száma változatlan marad.)

Nyúl – farkas játék

A játék kezdete előtt kiválasztjuk a zsereplőket (6 nyúl, 2 bokor, farkas). A többiek szemben állnak velük. A nyuszik a réten szaladgálnak, amikor megjelenik a farkas. A nyuszik elbújnak a bokrok mögé. A nem szereplő gyermekek segítségével megszámoljuk mennyi nyúl bújt az egyik, és mennyi a másik bokor mögé. Ezután a gyermekek ötletei alapján kipróbáljuk, hogy még hányféleképpen bújhatnak el a nyuszik. Ezután szereplőket cserélünk és a bokrok számát háromra növeljük. (A gyermekek fejlettségi szintjének megfelelően növelhető a nyuszik és a bokrok száma.)

Horgászós játék

A szőnyeget kinevezzük tónak. Ide kerülnek az előre elkészített papírhalak (a szájuk gemkapocs). Minden gyerek kap egy horgászbotot (hurkapálcára fonállal mágnest erősítünk). A gyerekek körbejárják a tavat és megpróbálnak időre minél több halat kifogni. Az idő lejártával, párosítással eldöntjük, hogy hol van több hal, a tóban, vagy a parton. (A gyerekeket csoportokra osztva horgászversenyt játszunk. Minden csoportnak van egy tál, abba gyűjtik a kifogott halakat. A játék végén, a halak számától függően számlálással, vagy párosítással döntjük el, hogy melyik csapat nyert.)