A szorzótábla és a törtszámok gyakorlása

A szorzótábla és a törtszámok gyakorlása

Kupakos szorzótábla

     A játékhoz műanyag palackok kupakjaira és egy kartonlapra lesz szükségünk. A kupakok külső felére írjuk a szorzásokat, a kartontáblára pedig az eredményeket (pl.: a fent látható módon).  A gyerekek feladata, hogy megkeressék a kupakok helyét a kartontáblán. Ellenőrzésképpen a kupakok belsejébe is beírhatjuk az eredményeket.

Szorzótábla gyakorlása házi készítésű társasjátékkal

     Készítsünk egy szuper társasjátékot a szorzótábla gyakorlására a következőképpen: rajzoljunk kis színes négyzeteket folytatólagosan egy kartonlapra, amely úgy tekeredik, mint egy kígyó. Írjuk a „kígyós társasunk” első és utolsó mezője fölé a START és a CÉL szavakat, a négyzetekbe pedig különböző szorzásokat. Ezután a játékosok egymás után dobnak a dobókockával, de csak akkor léphetnek, ha helyesen megmondták a művelet eredményét (helytelen válasz esetén nem léphet a játékos, vagy egyszer kimarad a dobásból, vagy visszalép a START mezőre és elölről kezdi a játékot).
A társasjáték négyzeteibe írhatunk számokat is, és amelyik játékos ezen mezők valamelyikére lép, olyan szorzatokat mond, amelyeknek az adott szám az eredménye. A játékot osztásokkal is játszhatjuk.

Játék a törtszámokkal

     Készítsünk kártyalapokat színes lapokból, melyekre törtszámokat írunk a következőképpen, pl.: sárga – törtalak, kék – tizedestört alak (nehezítés; zöld – százalékos alak, piros – tizedestörtek százas alakja). A játékot hasonlóképpen játszhatjuk, mint az UNO-t. Minden játékosnak van 5 lap a kezében, középre helyezünk egy lapot, melyre mindenki ráteszi a megfelelő kártyáját.