Diszlexia fejlesztés

DISZLEXIA FEJLESZTÉS

                                               

Mássalhangzó vagy magánhangzó?

Az ábécé betűit mondjuk, közben a gyermek eldönti, melyik magánhangzó és melyik mássalhangzó. Az előbbinél dobbant a lábával, utóbbinál ugrik egyet a gyermek. (Nagyobbaknál szófajokkal, mondatfajtákkal is lehet gyakorolni.)

Kérdések alkotása

Magánhangzókat sorolunk, a gyermek pedig leguggol vagy a magasba nyújtózik, attól függően, hogy rövid vagy hosszú mássalhangzót hallott.

Hol hallod a hangot?

A szülő különböző szavakat mond, amelyben van pl.: „a” hang. A gyermek elé teszünk három tálkát, melyekbe korongokat, vagy apró játékokat tesz, attól függően, hogy a szó elején, közepén vagy végén hallotta az „a” hangot.

Ezt lehet játszani kék körökkel vagy tálakkal – ezek a tavak, és műanyag halakat teszünk ezekbe. Vagy kisvonattal, akár papírból is, és a vonat elejébe, közepébe, végébe teszi gyermekünk az „utasokat” (pl.: lego figurákat).

Kakukktojás keresése

Szavakat mondunk és a gyermek eldönti, melyik szó nem illik a többi közé. Pl.: cica, ajtó, delfin, maci – hal, kacsa, tyúk, páva – rajzol, fest, ír, zokni – szép, zöld, játszik, okos – autó, bicikli, busz, hajó – pohár, kés, villa, kanál.

Képek színezése

Rajzoljunk, vagy nyomtassunk különböző képeket, melyeket a gyermek majd ki fog színezni. Amelyik hangot gyakorolni szeretnénk, pl.: „ű”, abból legyen több kép a lapon. Képek: tündér, gyűrű, kutya, hóember, fésű, seprű, szemüveg, hegedű, robot. A gyermek megnevezi a képeket, majd eltapsolja szótagolva a szavakat és kiszínezi, amelyikben „ű” hangot hallott.

Hangok differenciálása

Szavakat diktálunk a gyermeknek, ő pedig eldönti, hogy a „KE” szótag szerepel-e a szavakban. Ha igen, akkor „+” jelet ír, ha pedig nem hallja azt a bizonyos szótagot, akkor „-” jelet ír le.

Szószerkezetek elolvasása és lerajzolása

Írjunk különböző szószerkezeteket, melyeket a gyermek elolvas, majd lerajzol. Pl.: három alma, füles bögre, hosszú létra, nagy lepke, egyenes vonal, kockás ing.

Kérdések alkotása

A gyermek olvasson 1-1 rövid kijelentő mondatot, majd fogalmazzon meg hozzá egy kérdést, amire a mondattal válaszolhatunk.  Pl.: Emma szombaton ünnepli a 6 születésnapját, kérdések: Ki ünnepli szombaton a szülinapját? – Mit ünnepel Emma? – Mikor lesz Emma szülinapja? – Hány éves lesz Emma?