Játékos tanulás (Diszlexia-diszgráfia)

     JÁTÉKOS TANULÁS (DISZLEXIA-DISZGRÁFIA FEJLESZTÉS)

     Játékos tanulás Az olvasási és helyesírási nehézségeket játékosan is lehet fejleszteni. A legtöbb ilyen feladatot, játékot otthon is el lehet készíteni, melyekhez csak papír, ceruza és egy kis kézügyesség szükséges. A játékok készítésébe természetesen a gyermekeket is be lehet vonni, így ők dönthetik el, hogyan is nézzen ki fejlesztő eszközük. 🙂

Fejlesztő feladatok:

  • Színek, formák, játékok „olvasása” – tegyünk le egy sorba 6-10 formát, játékállatot stb., majd a gyermek sorolja el a látott tárgyak neveit, logikai készletnél a formákat, Legónál a kockák színeit.
  • Zöldség vagy gyümölcs? – ezt a feladatot én úgy készítettem el, hogy rajzoltam egy 7×7-es táblázatot; majd az 1. oszlopba és az 1. sorba beírtam 1-6-ig a számokat, a maradék 36 négyzetbe pedig zöldségeket és gyümölcsöket vegyesen. A játékhoz még szükségünk van 2 dobókockára, majd felváltva dobunk és „versenyzünk”, ki tudja gyorsabban megnevezni, hogy zöldség vagy gyümölcs nevét olvasta a táblázatban. Ezzel a játékkal a síkbeli tájékozódást is fejlesztjük. (Ovisoknak készítsük a növények rajzolt formáival a játékot!)
  • Mesekocka – ezen kocka 6 oldalán különböző képek vannak, melyekről a gyermekek (dobás után) mondatokat, történetek mondanak. A játékot úgy is játszhatjuk, mintha ország-várost játszanánk szóban, ilyenkor a dobott kép kezdőbetűjével mondjon a gyermek szavakat (pl.: fiúnév, lánynév, állat, gyümölcs, ige, főnév).
  • Történetmondás – ehhez a játékhoz egy 5×7-es táblázatot készítettem, az 1. oszlopba 1-6-ig számokat írtam, az 1. sorba pedig a szereplő – időpont – helyszín – tevékenység szavakat. Ezután kitöltjük a táblázatot (pl.: kisfiú – reggel – iskola – tanulás). A gyermek 4-szer dob a dobókockával, és fokozatosan bővíti történetét az adott szóval.
  • Mondatfajták – mondatalkotás – a mondatfajták gyakorlásához mutassunk főneveket, cselekvéseket ábrázoló képeket, melyek segítségével kijelentő, kérdő, felkiáltó, felszólító és óhajtó mondatokat alkothatunk.
  • Milyen állatok bújtak el az alábbi mondatokban?

A nyári szünetet Kecskeméten töltöttem.

Reggelire for kakaót kaptam.

Nosza máris indulhatunk játszani!

Marika családi ünnepségre ment.

Vali barátnője is megérkezett.