Asperger-szindróma

     ASPERGER-SZINDRÓMA

     Az Asperger-szindróma egy neurobiológiai pervazív fejlődési zavar; az autizmus egy enyhébb formája. A klasszikus autizmustól (Kanner-szindróma) az különbözteti meg, hogy míg az autistáknál „már hároméves kor előtt késés figyelhető meg a szociális interakcióban, a nyelvi képességekben, és a játékban”, addig az Asperger-szindrómánál ez nem jelentkezik.

     Az Asperger-szindrómára a normális ütemű nyelvi fejlődés illetve az átlagos vagy annál magasabb intelligenciaszint jellemző. Ezek miatt nehéz felismerni, hogy valaki Asperger-szindrómás. A kifejezéstáruk rendkívül gazdag lehet, több gyerek úgy beszél, mint egy kis professzor. Ugyanakkor gyakran mindent szó szerint értenek, és nehezen használják nyelvi  képességeiket a társas kapcsolatokban.

     Az Asperger-szindrómás gyermekek különböző jellemzőket mutathatnak. Társas kapcsolati képességekben jellegzetes hiány mutatkozik náluk, problémát okoznak nekik a hirtelen változások, jobban érzik magukat, ha békén hagyják őket. Gyakran vannak mániákus szokásaik, és sajátos érdeklődési területük. Nagy nehézséget jelent nekik a testbeszéd (és általában a nonverbális jelzések – gesztusok, mimika) olvasása. Gyakran szokatlanul érzékenyek a hangokra, ízekre, szagokra, látványra. Kedvelhetik a puha ruházatot, ragaszkodhatnak bizonyos ételekhez, és zavarhatják őket olyan hangok, vagy fények, amiket más észre sem vesz. Jellemző lehet rájuk az ismétlődő tevékenység, pl.: teljes belefeledkezés egy dologba (úgy, hogy az teljesen eltér a megszokott viselkedéstől), ragaszkodás bizonyos rítusokhoz (melyek nem feltétlen hasznos tevékenységek), változatlan és ismétlődő izommozgások (csapkodás, dobolás kézzel vagy ujjal, kéz vagy ujjak csavargatása, összetett testmozgások), kitartó elmerülés tárgyak részleteinek vizsgálgatásában.

     Számos Asperger-szindrómás magától is képes felismerni azokat a dolgokat, amiben eltér a többi embertől; gyermektől, megtanulja leküzdeni hátrányait és képes beilleszkedni a társadalomba akár anélkül is, hogy tudná magáról, hogy Asperger-szindrómás.

A gyermekek fejlesztése nagyon eltérő lehet, én csak felsorolnék néhány eszközt, melyeket szerintem érdemes kipróbálni, alkalmazni:

  • Napirendi kártyák
  • Szociális történetek
  • Babzsák fejlesztő program
  • ASD kvíz