Autizmus spektrum zavar (ASD)

      Az autizmus spekktrum zavar (ASD) minden értelmi szint mellett előfordulhat, és gyakran társul más fogyatékossággal, fejlődési zavarral. Ennek megfelelően a klinikai kép igen sokféle lehet, az autizmus súlyossága, az értelmi színvonal, az egyéb képességek, illetve a fogyatékosságok és a gyermek személyisége függvényében. Az autizmus kialakulása a fiúknál jóval gyakoribb, mint a lányok esetében.

     Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az autizmus nem betegség,  hanem a fejlődés olyan zavara, amely minőségében és mennyiségében is eltér a normál fejlődéstől. Az autizmus a szociális, kommunikációs és a kognitív készségek fejlődési zavara, amely egész életen át tartó „akadályozott” állapotot eredményezhet. A súlyosan érintett gyermekek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak.

Jellegzetes tünetek

Kisgyermekkorban

  • a beszéd fejlődésének zavara,
  • a magány szeretete,
  • a szűk körű érdeklődés, amely ebben a korban főleg a tárgyak fizikai jellegzetességeire irányul,
  • a szimbolikus játék (mindennapi cselekvések ismétlése, utánzás) hiánya,
  • sztereotip mozgásos tünetek (kezek röpködő mozdulata, bizarr tartások, grimaszok, lábujjhegyen járás),
  • és a szenzoros viselkedés furcsaságai (szagolgatás, vizuális ingerek keresése) a jellemzőek.

A környezet megismerésének zavara, a kommunikáció lehetetlenségét is okozhatja a jellegzetes ragaszkodást az azonossághoz, a ritkább (kóros fokú) leválaszthatatlanságot az anyáról, a frusztráció és a félelem kapcsán jelentkező düh- és szorongási rohamokat, (pl.: nyilvános helyen, vásárlás közben, közlekedés során, várakozáskor).

A tünetekből egy-egy gyermeknél nem találjuk meg az összeset, és súlyosságuk is igen változó lehet.

     Megfelelő speciális módszerekkel igen jó eredmények érhetők el (az egyén szintjén) a nehézségek kompenzálásában és a szociális beilleszkedésben. A gyermekek a legsúlyosabb tüneteket 2-5 éves koruk között mutatják. Közvetlen környezetükhöz való kapcsolatuk, alkalmazkodásuk ezután lényegesen javulhat, de az alapprobléma nem változik.

Az autista gyermekek és felnőttek számára a legfontosabb egy támogató légkör kialakítása és a számára legmegfelelőbb fejlesztési módszer, intézmény kiválasztása szakember segítségével.

Fejlesztő eszközök:

  • PECS kártyák
  • Napirendi kártyák
  • Babzsák fejlesztő program