Neurofeedback terápia – ILF tréning, Othmer-módszer

Neurofeedback terápia
ILF tréning, Othmer-módszer

     A módszerben felhasznált amplitúdó tréning az elmúlt évtizedek klinikai és kutatási tapasztalatai mentén került kialakításra, és ezt a funkciót a módszerhez kialakított szoftverben automatizálták is. Ez lehetővé teszi, hogy a kezelést végző személy a kezelésben részesülő kliens azonnali állapotváltozásaira, és ne a szoftver állandó állítgatására fókuszáljon.

     Az Othmer módszer másik sajátossága, hogy a kezelések során bipoláris felhelyezésekkel dolgozik, amely az egyes agyi régiók közötti együttműködés minőségét próbálja meg optimalizálni EEG biofeedback által. A kezelések során használt speciális készülék (NeuroAmp) képes az EEG jelnek olyan extrém alacsony frekvenciáinak kiszűrésére és értelmezhető feedback jelekké alakítására, amelyeket Infra Alacsony Frekvenciának (Infra-Low-Frequency = ILF), a szaknyelvben pedig ultradián hullámoknak hívunk. A feltételezések szerint az emberi agynak ez a lassú kérgi ritmusa képezi az alapját a magasabb szintű agyi funkcióknak. Mivel a módszer egyszerre kombinálja a klasszikus amplitúdó tréninget és az ILF frekvencián történő tréninget, így a kezelések hatása gyorsabban megjelenik, és a teljes kezelési idő is jelentősen lerövidül.

     Az Othmer klinikai modell szerint a legtöbb agyi rendellenesség az idegrendszerei általános aktivitási szint szabályozásának problémájából adódik. Ezt normál esetben egy épen működő önszabályozó mechanizmus végzi. Ez a szabályozás a különböző tünetek és kórképek megjelenése esetén nem működik megfelelően. Azt találták, hogy ha egy meghatározott alacsony frekvencián történik a tréningezés, akkor a terápia hatásfoka ugrásszerűen megnő. Minden esetben a kezelő feladata, hogy ezt az egyénre jellemző és a tréning szempontjából optimális frekvencia értéket megkeresse (ezért nevezik ezt „célfrekvenciának” is).

     Az Othmer módszer és az ILF (Infra-Low-Frequency) tréning kizárólag Neuroamp® készülék és Cygnet ® software felhasználásával valósítható meg, amely egy orvostechnikai eszköz. Az ILF tréning az, melyet győri központunkban alkalmazunk és amellyel a legnagyobb hatásfokot érjük el.

Mit tapasztal a kliens az tréningek alatt?
Az első konzultáció alkalmával a tréner részletesen kikérdezi a klienst a problémakörről, anamnézis felvétel történik, minden szakvéleményt, diagnózist szemrevételezünk, melyre később a terápiás protokoll épül. A neurofeedback ülések során elektródák kerülnek a kliens fejére, (agyi területeire) attól függően, hogy melyik területnek van szüksége az optimalizálásra. Kiválaszt egy programot, vagy egy filmet, melyet néz és hallgat. Ez a vizuális és auditív csatorna. Van, hogy kap egy rotorral ellátott plüssállatkát, aki vele együtt nézi a kiválasztott filmet, programot. Ez a taktilis csatorna. Az ülés alatt levett agyhullámokat a másodpercek töredéke alatt a szoftver átalakítja feedback jellé és „visszasugározza” azt az agynak. A kliens csak azt érzékeli, hogy ugrál a kép, néha elmegy a hang és a plüssállatka különböző frekvenciákon rezeg. Közben érzetek jelennek meg a pszichéjében, melyet a tréner (terápiát végző szakember) folyamatosan monitoroz és dokumentál. Fontos hogy az alkalmak közötti időszakról a kliens, vagy a hozzátartozója beszámoljon. Milyen pozitív és negatív változások történetek vele, a viselkedésében, alvási, étkezési szokásaiban, társas kapcsolataiban.

Autizmus spektrum zavar és az ILF
Győri központunkban az elmúlt egy év során 135 kliens vett részt ILF tréningen. A 135 kliensünk 71%-a autizmus diagnózissal, vagy autisztikus tünetrepertoárral érkezett hozzánk. Az egyéni esteteket szemrevételezve minden gyermeknél értünk el kisebb, nagyobb pozitív változásokat. A legkirívóbb esetünk egy kettős diagnózissal rendelkező 11 éves kisfiú volt. ADHD és Autizmus spektrum zavar (Asperger szindróma) diagnózist kapott. A gyermek gyógyszeres terápiában is részesült, amely Strattera 0,25mg Ripedon 1mg (2*fél). E mellett a kezelés mellett a gyermeknek naponta több alkalommal, dührohamai voltak. Az ILF Neurofeedback hatására, mely 60 alkalmat jelentett a gyermek iskolai és otthoni dührohamai megszűntek, mozgékonysága csillapodott, figyelme összeszedettebb lett és orvosi felügyelettel az egyik gyógyszert el tudta hagyni. Jelenleg kettő hetente 1-1 alkalommal ismétlő tréningekre jár központunkba, iskolában jól teljesít, dührohamok megszűntek. Jelenleg sajnálatos módon ezt a terápiát magán úton tudjuk megvalósítani, de célunk, hogy mindenki számára elérhető legyen. Úgy vélem, a jövőben az ILF Neurofeedback hatékony terápiája tud lenni az Autizmus spektrum zavarral élő gyermekek, felnőttek számára. Teamünk naponta tapasztalja, hogy Autizmus spektrum zavar és ADHD (kiegészítő) terápiaként számtalan pozitív eredményt hoz.

BOZSAKY ÁGNES – neurofeedback tréner
Pöttöm fejlesztő vezető gyógypedagógusa (Győr)

Felhasznált irodalom:
Fred R. Volkmar – Lisa A. Wiesner: Az autizmus kézikönyve

http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/dramaian_nott_az_autistak_szama

https://neurodevelopmentcenter.com/psychological-disorders/autism-spectrum-disorder/neurofeedback-for-autism/

www.neurofeedbackgyor.hu

www.neurosol.hu