Figyelemfejlesztés

FIGYELEMFEJLESZTÉS JÁTÉKOKKAL

Figyeld a szabályt!

Elindítunk egy ritmikus sorozatot, melyben szavakat ismétlünk: rózsa, tulipán, rózsa, tulipán…. Majd beillesztünk más szavakat is a sorozatba. A gyermeknek figyelnie kell, és ha hibát hall, leguggol / tapsol / ugrik egyet. (Mondhatunk színeket, tárgyakat, állatokat, betűket, számokat igéket stb.)

Keresd a szót!

Szavakat mondunk egymás után: asztal, lámpa, templom, ház stb. Amikor a megjelölt szót, esetünkben a ház szót hallja a gyermek, leguggol / dobbant / tapsol / ugrik.

A játékot lehet játszani meseolvasás közben is. Pl.: állatos mesénél; ha meghallja a nyuszi szót ugrik egyet, ha teknős szót leguggol, a madárnál pedig füttyenthet / csettinthet egyet.

Elefánt és pálmafa

A gyerekek körben állnak. Egy gyermek középre áll, ő mondja az elefánt vagy a pálmafa szavakat, egy társára mutatva. A kiválasztott személy és a tőle balra és jobbra álló társai megformázzák az adott szót.
Pálmafa: a középső ember magasba emeli a kezét, két társa megformázza a kezével a lombkoronát.
Elefánt: a középső ember ormányt formáz, a két szélső nagy fület. A vezér szerepét mindig változtassuk.

Mi változott?

10 szókártyát helyezünk le asztalra vagy mágnestáblára (pl.: szófajok, fogalmak, összetett szavak). A gyermek kb. fél percig megfigyeli, majd becsukja a szemét, ezalatt mi változtatunk: átrendezzük, leveszünk belőle, hozzáteszünk. A gyermek kitalálja mi változott.

Keresd a párját!

A számokhoz mindig ugyanaz a betű tartozik. Keressük meg jelöljük a hibák helyét a táblázatban (tegyünk X-et a hibákhoz)!

1 2 3 4 5 6 7
A D E G H I V

 

4 2 6 1 5 7 1 4 6 3 4 5 2 4
G D I E H V E G I E H V I D

Szórejtvény

A számoknak megfelelően írjuk le a betűket. Ha jól dolgoztunk, értelmes szavakat kapunk.

1 2 3 4 5 6 7
A D E G H I V

5   6  2  3  4

2  3

7  1  2

5  6  7

5  6  2

5  1

1  2

5  1  2

6  2  3

7  6  4

6  2  3  1

5  6  4

6  4  1