Figyelemfejlesztő körjátékok ovisok számára

FIGYELEMFEJLESZTŐ KÖRJÁTÉKOK OVISOK SZÁMÁRA

Kertész játék

Minden játékos választ magának egy virágnevet. Székre körbe leülnek, középen áll a kertész és mondja: Én vagyok a kertész, nekem kell a nefelejcs! Helyet cserél a nefelejccsel és most ő mondja: „Én vagyok a nefelejcs, nekem kell a tulipán!” – Helyet cserél vele. Így tovább, mindaddig, míg minden virágra sor nem kerül. Ekkor az utolsó virág a kertészt szólítja, aki felugrik a helyéről és így szól: „Én vagyok a kertész, nekem kell az egész!” – Erre mindenki felugrik és forognak maguk körül. Közben tapsol egyet a kertész és leül egy székre. A többiek is igyekeznek egy széket elfoglalni. (Akinek nem jut hely, annak neve: kóró.) Ugyanezt gyümölcs-, zöldségnevekkel is játszhatjuk.

Ravasz róka

A gyermekek kört alkotnak és behunyják a szemüket. A felnőtt (szülő, óvó néni, tanító néni) körbe jár, majd megérint egy gyermeket: „Te leszel a ravasz róka!” A gyermekek kinyitják a szemüket és háromszor kérdezik: „Hol vagy te ravasz róka?” A róka idáig hallgat, majd a harmadik kérdés után azt mondja: „Itt vagyok!” – és kergetni kezdi a gyerekeket. Többször választhatunk rókát, és mindig megszámláljuk, melyik róka, hány gyereket fogott meg.

                                                                                Kavicskapó

Alakítsatok egy kört! Egy gyermek kezében legyen egy kavics, aki a körön kívül sétál, majd a körben állók egyikének a hátratett kezébe teszi a kavicsot. Aki kapta, annak úgy kell kitörnie a körből, hogy a mellette állók ne kaphassák el. A szomszédok nem mozdulhatnak el a helyükről, csak a kezükkel foghatják meg az új kavics tulajdonost. Ha sikerült kifutnia a körből, anélkül, hogy megérintették volna, azonnal visszaállhat a helyére és folytatódik a játék, melyben újra az előző gyermek sétál a körön kívül. Ha a szomszédai megfogták, helyet kell cserélnie a körön kívül álló gyermekkel.