Figyelmfejlesztés játékosan

Gondolkodás- és figyelemfejlesztés játékosan

Rendőrjáték
Csoportos játék – a gyermekek kiválasztanak egy rendőrt, aki kimegy a szobából. Ez alatt megbeszélik, ki lesz a tolvaj, akiről majd a rendőrnek pontos személyleírást kell adni. Majd visszahívjuk a rendőrt, és minden gyermek mond egy-egy jellemző tulajdonságot a tolvajról, aminek alapján ki kell találni, ki a tolvaj.

Titkos karmester
Kiküldünk egy gyereket a teremből és a benn maradók válasszanak egy titkos karmestert. Majd üljenek le úgy, hogy a karmestert csak néhányan figyeljék, akiket szintén kiválasztottunk a játék elején. A többiek, ezeket szemmel tartva kapcsolódnak be a játékba. A karmester különböző kézmozdulatokat talál ki, melyeket titokban elkezd, a többiek pedig követik ezt a mozdulatot. Gyorsan kell csinálni, hogy a kiküldött gyermek nehezen tudja megállapítani, ki kezdi a mozgást.

Mániás család
Ennél a játéknál is ki kell küldenünk valakit. A teremben maradók állapodjanak meg egy mozdulatban, ez lesz a család mániája. A bejövő kérdéseket tesz fel, melyre mindenkinek válaszolnia kell. Válaszadás közben mindenki ugyanazt a mozdulatot tegye, amelyben megegyeztetek. Közben természetesen eltérő mozdulatot is lehet végezni. A kérdezőnek ki kell találnia, hogy mi ez a mozdulat.

Körkapcsolás
körbe állunk, majd megfogjuk egymás kezét. Valaki középre áll, ő lesz a telefonközpontos. A körben állók valamelyike elkezdi a játékot, bejelenti, hogy kinek akar telefonálni. (Pl.: Annát hívom!) A telefonálás úgy történik, hogy a mellette állók egyikének megszorítja a kezét, úgy, hogy a telefonközpontos ne vegye észre. A mellette állónak ugyanilyen módon kell továbbítania az üzenetet. Mindaddig folytatódik a kézszorítások átadása, míg el nem ér a hívotthoz. Ő jelzi, hogy megkapta az üzenetet és most ő hívhat valakit. A telefonközpontos bárhol észreveheti, hol tart a kézszorításos üzenet továbbítás. Akinél észreveszi, azzal helyet cserél és most ő lesz a telefonközpontos.

Kaparászó egerek
Kiválasztunk egy gyermeket, ő lesz a „macska” az asztal alatt. A többiek lesznek az „egerek”, ők az asztal körül állnak és kezükkel az asztalt kaparják. A macska egy óvatlan pillanatban kezével odakap az asztal tetejére. Ha valakinek a kezét sikerül megfognia, helyet cserél vele. Ha nem, továbbra is ő marad a cica.