A gondolkodás fejlesztése játékosan

A gondolkodás fejlesztése játékosan

Felelj gyorsan!

A gyermekek körben ülnek és igyekeznek minél gyorsabban és helyesen válaszolni a feltett kérdésekre. Különböző támakörökben tegyünk fel kérdéseket és – ha már rutinosabbak a gyerekek – csak néhány másodpercet adjunk a válaszadásra.
Példakérdések: Mi piros? – Mi édes? – Mi sima? – Mi gömbölyű? – Mit lehet megenni? – Mit lehet gyúrni? – Mivel lehet világítani? – Mi terem a kertben? – Mi szükséges a házépítéshez?

Jól figyelj!

Előre beszéljük meg a gyerekekkel, hogy futkározhatnak a teremben és bizonyos szavak elhangzása után mit kell cselekedniük. Pl.: tapsra guggoljanak le, füttyszóra álljanak a bal lábukra. Szavak helyett használhatunk karjelzéseket, vagy színeket (különböző színű lapok, tárgyak, játékok felemelése).

Mesterségek

A gyermekek félkörben ülnek. A játékvezető (felnőtt) valakinek odadobja a labdát és közben megnevez egy mesterséget. Aki elkapja, megnevez egy tárgyat az illető mesterség köréből és azt is megmondja, hogy mit csinálnak vele.

Mit főzünk ma?

A gyerekek körben ülnek. Mindenki választ magának egy – főzéshez szükséges – élelmiszernevet és azt megjegyzi. Elkezdünk mesélni, hogy mit fogunk főzni ebédre. Mondjuk el, hogy milyen élelmiszereket használunk fel. Amelyik gyermek az általa választott élelmiszer nevét hallja, feláll, egyszer körbe forog és leül. Így minden egyes élelmiszer említésére megperdül egy-egy gyermek.
Megbeszélhetjük azt is, hogy pl. a só és a liszt említésekor mindenkinek fel kell állnia és körbe kell fordulnia.