Gondolkodásfejlesztő játékok

Az alábbi gondolkodásfejlesztő játékok és gyakorlatok segítségével a gyermekek játékosan és társaikkal együttműködve fejlődnek.

Hol járunk, mit csinálunk?

Mondunk egy fogalmat, vagy főnevet. A gyerekeknek pedig olyan szavakat kell mondaniuk, amelyek kapcsolódnak ehhez a fogalomhoz. Pl.: gyógyszertár – gyógyszer, beteg, piac – gyümölcs, zöldség, kosár. Közben dobhatunk babzsákot vagy labdát.

Csak a végét figyeld!

A társaság első tagja mond egy összetett szót. A másodiknak egy olyan összetett szót kell mondania, amelynek az első tagja azonos az előző szó utolsó tagjával, pl.: vaskapu – kapufa – favágó – vágószerszám.

Logikai játék

Szükséges eszköz a logikai készlet. Gyermekünknek mondunk különféle tulajdonságokat, amelyek igazak az egyes alakzatokra. (Pl.: nagy, lyukas, kék, négyzet). A gyermek feladata, hogy felismerje és kiválassza, melyik alakzatra utalnak a tulajdonságok.

Milyen állat vagyok?

A gyermek egy állat mozgását utánozza. A gyermekek feladat, hogy kitalálják, melyik az az állat. Ha nem sikerül kitalálni, a gyermek utánozza a hangját is!

Miben hasonlít és miben különbözik?

A gyermekek mutatunk, vagy mondunk 2-2 tárgyat, ételt, állatot és megbeszéljük miben különböznek és miben térnek el egymástól. Pl.: kanál és a villa, kenyér és a kifli, olló és a kés, ceruza és az olló.

Betűjáték

A betűjátékhoz készítsünk elő egy dobókockát és egy betűkészletet (vagy műanyagból/fából készült számokat). Ezután felváltva dobjunk és húzzunk egy betűt a készletünkből, és annyi szót kell mondanunk a kihúzott  betűvel ahányat dobtunk.

Színek

Közösen válasszunk ki egy színt, ezután megnevezünk élőlényeket, tárgyakat, melyek teljesen vagy részben ilyen színűek.

Válogatós játék

Ehhez a játékhoz többféle tárgyra lesz szükségünk, melyeket a gyermek elé teszünk (2-3 féle különböző dolgot), aki szétválogatja a tárgyakat. A gyermek csoportosíthat szín, méret, forma alapján, pl.: 1-2-3 elemből álló legó kockák, ceruzák/üveggolyók színek szerinti válogatása.

Közlekedési eszközök

Mondjunk gyermekünknek különböző közlekedési eszközöket, melyekről eldönti, hogy hol közlekedik. Ha földön a gyermek elkezd sétálni vagy futni, ha vízen, úszást imitál a levegőben, vagy a földön fekve, ha pedig a levegőben közlekedik  az adott jármű, akkor repülést imitál a kezeivel.

Zászlós színező

Rajzoljunk egy A/4-es lapra 6 zászlót (egyszerű téglalapokat), és mindegyiket osszuk el 3 részre (vízszintes vonalakkal). Ezután a gyermek tetszés szerint kiválaszt 3 féle színt és kiszínezi a zászlókat úgy, hogy ne legyen 2 egyforma.