Hallási emlékezet fejlesztése

Hallási emlékezet fejlesztése – Rövid mondat felidézése, megismétlése

A szülő / pedagógus elmond egy rövid, a diákokhoz közelálló történetet, és a főszereplő „szájába ad” egy 10-16 szótagos mondatot (a tanulók fejlettségétől függően).  Pl.: „Most elmondok nektek egy rövid történetet. Nagyon figyeljetek! Egy kisgyermek nagyon szomorú volt. Mikor az óvó néni megkérdezte, mi a baja, azt mondta: „Tegnap elvesztettem a labdámat” (10 szótag).

Összefüggő történet (mese) felidézése

„Most egy mesét (történetet) fogok nektek elmondani. Kíváncsi vagyok, utána ki tudja majd jól elmesélni.” A pedagógus egy rövid, életszerű történetet (pl.: egy vásárlás történetét), vagy a tanulók által még nem ismert mesét mond el. Utána a jelentkezők közül egy tanuló ismét elmondja. A többiek figyelik, és ha fontos részt kihagy (jelentkezés után) kiegészítik.

Papagájjáték

Egy gyerek mond egy állatot, gyümölcsöt, virágot, vagy állathangot utánoz stb. A mellette ülő társa megismétli az előző szót és ő mond egy újat. Majd ez így folytatódik, amíg mindenki sorra nem kerül. Játszhatjuk szavakkal, mozdulatokkal, számokkal. Körben állunk. A kezdő ember mond egy szót. A következő megismétli, és megtoldja eggyel. Így tovább.

Suttogó játék

A szülő, vagy pedagógus sorba állítja a gyerekeket, és az elsőnek egy egyszerű feladatot súg a fülébe. Ő tovább súgja a következőnek, míg az utolsó gyerekhez nem ér a suttogva adott utasítás. Az hangosan megismétli, hogy mit hallott és teljesíti a feladatot. Utána helyet cserél az elsővel és átveszi a súgó szerepét a szülőtől / pedagógustól. A gyerek súg újabb feladatot a többieknek, majd helyére megy és onnan figyeli a játékot. Az addig folytatódik, míg minden gyerek nem szerepelt súgóként és végrehajtóként is.

„Mit súgtam?” – Szeriális emlékezetfejlesztés

A gyerekek körben ülnek. Egyik gyereknek a játékvezető utasításokat súg a fülébe, aki az utasításokat sorban megcsinálja. A többiek csendben figyelik, majd igyekeznek kitalálni, mit súgott a játékvezető. Egész mondatokkal kell kifejezniük magukat. Következő lépésben egy másik gyereknek visszafelé kell megcsinálnia a feladatsort és mondani, hogy mit csinál.