Beszédfejlesztés szerepjátékokkal

Beszédfejlesztés szerepjátékokkal

Bábszínház

Kartonpapírból készíthetünk „bábszínházat” és a gyermekek játékai; babái, plüssállatai, figurái lesznek a szereplők. Többféle módon lehet játszani a játékot (pl.: mese / történet eljátszása, versmondás, éneklés, beszélgetős tévéműsor eljátszása, Muppet Show jellegű jelenetek).

Műsorvezetés

Ehhez a játékhoz készíthetünk kartonból tévét. A gyermekek döntsék el, milyen témájú műsort szeretnének vezetni, és attól függően alakulhat, hogy mennyi műsorvezető és vendég lesz az adott tévéműsorban. A téma természetesen a gyermekek fantáziájára van bízva (pl.: híradó, reggeli műsor, beszélgetős műsor, magazinműsor, divat-trend témájú műsor).

Vetélkedő

A játékosok közül kijelölünk egy műsorvezetőt, a többiek lesznek a vetélkedő résztvevői. Ezután a műsorvezető kérdéseket tesz fel, melyekre a játékosoknak válaszolni kell. Mi is összeállíthatjuk a kérdéseket, de különböző társasjátékból is használhatunk kártyákat (pl.: Kérdezz! Felelek!, Legyél Te is milliomos, Agykontroll).

Történetmesélés

Az egyik gyermek mesemondónak öltözik, majd kényelmenyes elhelyezkedik (pl.: egy karténtévé mögött), a többi gyermek leül a mesemondó/TV elé. Ezután a mesemondó saját magától, vagy rajzok, képeskönyv használatával elmesél egy történetet.

Riportkészítés / Interjú

A játék kezdete előtt válasszunk egy riportert és egy riportalanyt, majd keressünk egy tárgyat, amellyel a mikrofont helyettesíthetjük. Kisebbeknél előre is kitalálhatjuk a témát, amelyről a riportot fogjuk készíteni, nagyobb gyermekek saját maguk is kitalálhatják a témát, vagy improvizálhatnak is. A gyermekek be is öltözhetnek, hogy még hitelesebben és még nagyobb átéléssel el tudják játszani az általuk alakított karaktert. Az előészületek után már is kezdődhet a játék: a riporter kérdéseket tesz fel, melyekre az riportalany válaszol. 🙂

Reklám

Minden gyermek válasszon egy tárgyat a házból, melyről megpróbál írni egy rövid reklámot, ahogy azt a tévében látta, majd előadja társainak. Ennél a szerepjátéknál is be lehet öltözni. 🙂

Szerepjáték

Óvodás gyermekeknél vágjunk ki, vagy nyomtassunk ki mesefigurákat, iskoláskorúaknál írjunk általuk is ismert hírességeket (színészeket, sportolókat stb.) kis papírlapokra. A neveket tegyük egy kalapba / zsákba, majd a játékosok húznak egy képet / nevet, melyet igyekeznek a lehető leghitelesebben eljátszani, amíg valaki kitalálja az eljátszott karaktert.