Kreativitást fejlesztő játékok

KREATIVITÁST FEJLESZTŐ JÁTÉKOK

Kollázs készítése

Kreativitást fejlesztő játékok Készítsünk képeket otthoni anyagokból! Pl.: filc anyag, színes lapok, újság, karton, képeslap, szalvéta, kreppapír, különböző magok. Jó időben, ha van rá lehetőségünk, készíthetünk képeket tenyér- és talplenyomtainkkal (ehhez temperára, nagy méretű lapokra és egy rossz lepedőre van szükségünk). A gyerekek nagyon szeretik a különböző anyagok használatát és a kezükkel, lábukkal való alkotást, festést. 🙂

Meseszövés

A gyermekkel együtt találjunk ki egy mesét. A történetet kezdje a szülő, majd közösen folytatják kik a szereplői, hol játszódik stb. Közben a gyermek le is rajzolhatja a mesét, ő találja ki, hogy nézzenek ki a szereplők, milyen színek jelenjenek meg a rajzon.

Állati nyomozó

Két gyermek vagy a szülő és a gyermek 1-1 állatot fognak utánozni, előadni egymásnak. Megpróbálnak úgy beszélni és viselkedni, mint az általuk kigondolt állat. Ezt a játékot kezdheti a szülő, aki  megmutatja gyermekének, hogy szerinte hogy beszél egy állat, miket mondana, ha értenénk (pl.: hol szeret élni, miket szeret enni, milyen színeket szeret – „milyen ruhát hord”). Törekedjünk arra, hogy a gyerekek ne találják ki könnyen, melyik állatot utánozzuk, legyünk kreatívak! 🙂

Képek készítése

Logikai készlet, színek pálcikák felhasználásval készítsünk különböző képeket, állatokat, gyümölcsöket, zöldségeket, tárgyakat először közösen, majd a gyermeket hagyjuk önállóan is alkotni.

Lakatlan szigeten

Képzeljük el, hogy egy lakatlan szigeten vagyunk. Ezt a játékot kezdhetjük úgy, hogy a gyermek választhat 5 tárgyat, amit magával vinne a szigetre.  Majd különböző helyzeteket, szituációkat mondunk a gyermeknek, ő pedig megpróbálja kreatívan megoldani, akár az 5 dolog segítségével.

Szituációk: tűzgyújtás, házépítés, élelemszerzés, horgászás – halászás, konzervdoboz kinyitása, ruha- és cipőkészítés