Játékötletek motoros képességek fejlesztésére

JÁTÉKÖTLETEK MOTOROS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉRE

Kakukk játék
A gyermekek (madarak) szétszórtan állnak, kört rajzolnak maguk köré (fészek). A kakukknak nincs fészke, várja, hogy elfoglalhasson egyet. A madarak meglátogatják egymást: vezényszóra átfutnak egy másik fészekbe. A kakukk is igyekszik elfoglalni egy fészket. Akinek nem jut fészek, az lesz az új kakukk.

Tenyérbe csapós körfogó
Alakítsatok egy kört. Válasszatok ki valakit, aki a körön kívül helyezkedik el. A körben állók kezüket tegyék hátra. A kívül álló körbe jár és valakinek a tenyerébe csap, aztán futni kezd. Aki az ütést kapta, az lesz a fogó. A menekülőnek a kört megkerülve a fogó helyére kell befutnia. Ha sikerül, a fogóból lesz az új menekülő és kezdődhet újra a játék.

Futás a fáig
Az előző játékot játszhatjátok úgy is, hogy egy vonalba álltok, kezeteket magatok elé téve és a menekülő a vonal előtt sétál. Tenyérbe csapáskor neki kell megfordulnia, míg a futó azonnal üldözőbe veheti. Jelöljetek ki egy házat (fát) amelynek elérése a menekülő célja.

Zsineg fogyasztó
Rendezzetek autóversenyt autó nélkül! Annyi gyufásdobozra kötött 3-4 m-es zsinegre van szükségetek, ahányan játszani akartok. Tegyétek a gyufásdobozokat egy vonalba és feszítsétek ki a zsinegeket! Majd egy adott jelre egyszerre kezdjétek a tenyeretekre feltekerni. Az lesz a győztes, aki előszörre tekeri fel a zsineget és a gyufásdobozát a kezében tartja.

Pénzválogatás
Tegyetek minden játékos elé ugyanannyi darab különböző pénzérmét! Kössétek be a szemüket. A játékosok próbálják meg tapintással szétválogatni a pénzérméket. Akinek a leghamarabb sikerül a válogatás, az lesz a győztes.

Babot a borsótól
Ezt a válogatós játékot nagyon sok tárggyal lehet játszani. Versenyezzetek, bekötött szemmel, hogy ki tud gyorsabban babot és borsót szétválogatni.

Kapd el a botot!
Két gyerek játszhatja. Az egyik két mutatóujja közé fog egy 20-25 cm hosszú botot. Társa- kezét a bot felé helyezve – feszülten figyeli azt a pillanatot, amikor a botot a társa elengedi. Olyan gyorsan kell utána nyúlnia, hogy a bot ne essen le a földre.