Játékos egyensúlygyakorlatok

Játékos egyensúlygyakorlatok

A legtöbb gyerek nagyon szeret hintázni. A csecsemők addig sírnak, míg nem kapják meg a kívánt ringatást (a bölcső milyen régi, de jó találmány!). A fejlődő idegrendszernek szüksége van ilyen jellegű ingerlésre, hiánya neurológiai zavarokat okoz. (A lepedőben forgatás csecsemőknél neurológiai zavarokat szüntet meg.) A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknél a figyelmetlenség, szétszórtság általános tünet. Ezek hátterében sejteni lehet az egyensúlyrendszer gyengeségét. Ezért ennek a rendszernek az ingerlése jótékony hatású lehet. Az alábbi gyakorlatok igen jól használhatóak az egyensúlyozás és a figyelem javítására egyaránt.

 

Vonalon járás

Rajzoljunk, vagy ragasszunk egy vonalat a földre, azon mennek végig a gyerekek – lehet hátra is, valamint egyensúlyozva, kanyarodhat is a vonal, stb.

 

Erdei séta

Utcát rajzolunk, vagy ragasztunk a földre, ez lehet erdei út, melléje lehet tenni tárgyakat (virág, gomba), amit séta közben összeszedhetnek a gyerekek. Az útra akadályokat lehet tenni (kövek), amit át kell lépni, stb.

 

Egyensúlyozás a padon

Tornapadon előre, hátra járás, mászás, csúszás – csukott szemmel is, társa segíti. Akadályokkal lehet variálni – karikát, kötelet tartanak egymásnak különböző magasságban. A padot megfordítva is próbálkozhatnak.

 

Vízszállítás

Félig telt joghurtos pohárban visznek vizet a gyerekek akadályokon keresztül – székeken, padokon kell átmászni, kötélből, karikából lehet alagutat csinálni, amin át kell bújni stb.

 

Kötéltáncosok

Kötelet fektetünk a padlóra, a gyerekek mezítláb mennek végig rajta. Csukott szemmel is megpróbálhatják. Medicinlabdán egyensúlyozás Először nagyobb, majd kisebb labdán álljanak mezítláb. Páronként összekapaszkodhatnak.

 

Babzsák a fejen

A gyerekek babzsákot egyensúlyozva leülnek, felállnak, padon, asztalon, széken átmásznak. Mindenféle tárggyal ki lehet próbálni, egyre nehezedhetnek a feladatok, de csak akkor, ha a könnyebb már megy.

 

Lebegőülés

Lebegőülésben átemelik a lábukat a bot felett. Utána két kézzel megfogják a botot, és ebben a helyzetben óvatosan dülöngélnek (csónakázás), vigyázva, nehogy felboruljanak.

 

Léggömb

Egy lufi mindig nagy öröm a gyerekeknek. Szívesen játszanak vele. Használjuk ki ezt! Egyensúlyozhatnak vele – ujjon, vállon, fejen, orron, térden, lábon, stb.