Játékötletek tornaórára

JÁTÉKÖTLETEK TORNAÓRÁRA

Hol fut a kisegér? / Ugorj el az egér útjából!
Körben állunk, bármelyik irányban indulhat a játék. A játékosoknak váltott lábbal kell ugrálniuk. Csak akkor lehet ugrani, ha a melletted álló befejezte, de túl sok idő nem telhet el.

Összeragadva / Mozogjunk együtt!
Összehangolt mozgások párokban. Két gyerek támaszkodjon háttal egymásnak! Majd guggoljanak le együttes ütemben, azután lassan álljanak fel!  Térdeljenek le egymással szemben könyök és alkarfogással. Az összefűzött, felemelt kar alatt nézzünk ki, közben vigyázzunk egymás egyensúlyára! Akadálypályákat is építhetünk a gyerekeknek, melyeket együttműködve kell végrehajtaniuk (pl.: futás, szökdelés, ugrás, akadályok átlépése; átbújása).

Hullámozzunk, mint a tenger!
Menetirány szerint körben állunk. Két kézzel megfogjuk egymás vállát. Egy guggolási hullámnak kell ritmusban végigfutnia a körön. A sor elejéről kezdődik a guggolás, majd fölegyenesedés. Addig ismételjük, amíg összehangolttá nem válik a csoport mozgása!

Tájékozódj a füleddel!
A gyerekek álljanak párokba. Az egyik gyerek szemét bekötjük, majd társa szóbeli irányításával kell eljutnia egy kijelölt helyre, vagy egy akadálypályán végigmennie (ezzel a játékkal gyakorolhatjuk a téri tájékozódás viszonyfogalmait – alatt, felett, mellett, között, előtt stb., a jobb és a bal oldal differenciálását, az auditív differenciálást, továbbá fejleszthetjük a kommunikációs és együttműködési készséget is).

Fogójátékok

Testrész érintős fogó: ahol megérinti a fogó az egyik játékost, azt a testrészét kell megfognia és így kell tovább futni.

Faroklopó egér: a játékhoz kijelölünk egy macskát, a többiek lesznek az egerek. A macskára erősítünk egy madzagot pomponnal, ezt kell majd ellopniuk az egereknek, úgy, hogy megérintik / rálépnek. Ha egy egér ellopja a macska farkát, ő lesz a következő macska.

Elefántfogó: a gyerekek egyik kezükkel megfogják az orrukat, a másik kezüket pedig könyökhajlatnál átdugják, ez lesz az ormányuk. Kijelölünk egy fogót és akit megfog, kiesik a játékból. A játék másik (nem kiesős) változata: csak a fogó lesz elefánt és akit megfog, átváltozik elefánttá és így fut tovább.