Labdás játékok

Labdás játékok

Körbe-körbe
A résztvevők egymásnak adogatják a labdát körben. A cél, hogy ne essen le a labda! Ha többen vagyunk, két labdával, sőt hárommal is meg lehet próbálni. Érdekesebb a játék, ha a labdák mérete nem azonos.

Cicázó
A játékosok körben állnak. Középen van a cica. Úgy kell egymásnak adogatni a labdát a cica feje felett, hogy az ne tudja elkapni. Amelyik játékos labdáját elkapja, azzal helyet cserél, ő lesz az új cica.

Kugli
A játékosok körben állnak. Középen áll egy társuk, ő a kuglibaba. A körben állóknak a labda gurításával kell „kiütni” a helyéről. Akinek sikerül, az lesz az új kuglibaba.

Ülve fogd el!
A játékosok körben állnak, középen egy társuk helyezkedek el. Úgy próbálja elkapni a többiek egymásnak gurított labdáját, hogy ráül. Ezután az a játékos, aki a labdát gurította, helyet cserél középen álló társával.

Labdagyűjtő
A játéktéren sok labdát szórunk szét. Ezek lehetnek különböző méretűek (foci-, kosár-, gumi-, tenisz-, ping-pong labda). A gyerekek egy bizonyos helyről indulnak (pl. tapsra, vagy sípszóra) és minél több labdát megpróbálnak összegyűjteni a saját zsákjukba, vödrükbe, vagy csak egy megjelölt helyre. Az a győztes, aki a legtöbb labdát gyűjtötte.

Figyeld a neveket!
A gyerekek körben állnak, választanak egy adogató játékost (pl. egy felnőttet), aki fiúneveket és lányneveket mond, miközben a körben állók felé dobja a labdát. Ha lánynevet mond, csak lány, ha fiúnevet, csak fiú kaphatja el a labdát, majd visszadobja az adogatónak. A játék nehezítése, ha fiúnév esetén csak a lányok, lányvenek estén pedig csak a fiúk kaphatják el a labdát. Kiesős formában is lehet játszani, ez esetben, ha valaki elkapja a labdát, mikor nem neki kéne, kiáll a körből és a játékos nyer, aki utoljára marad a „körben”.

Szabadulj a labdától!
A gyerekek 2 térfélen helyezkednek el (pl. padokkal, zsámolyokkal elválasztva) és mindkét oldalon azonos számú van. Adott jelre (pl. sípszóra) elkezdik átdobálni a labdákat a másik oldalra az ellenfélhez. A játék a megadott jel végéig tart (pl. 1 percig). Az a csapat győz, akinek a térfelén kevesebb labda van.