Mozgásos gyakorlatok

MOZGÁSOS GYAKORLATOK

Mutasd, amit én mutatok, és mondd is!
„Öklömmel a homlokomra, mutatóujjammal az orromra, hüvelykujjammal a számra, és így tovább.” Kialakítunk egy sorozatot, egyre gyorsabban mondjuk és mutatjuk. Ha már jól megy, hirtelen megváltoztathatjuk a sorrendet.

Járásgyakorlatok zenére
1. Körben állva helyben járunk.
2. Lábujjon, sarkon, külső, majd belső talpélen.
3. Kicsiket szökdelünk oldalt, előre, hátra.
4. Körben járva ütemesen tapsolunk a test előtt, a fej fölött.
5. Ütemes taps a combon (2x), a test előtt (1x).
6. Felhúzott térd és könyökérintés.
7. Feszített térd és keresztbe lendítés.
8. Egyenletes járás közben malomkörzés előre, hátra.
9. Indiánszökdelés.

Szélmalom
Kisterpeszben állunk. A jobb kart magastartásba emeljük, a bal kar  nyújtva a test mellett nyugszik. Nyújtott karral indítjuk a mozgást, a test előtt átlós irányban, szinte „kiengedve” hagyjuk váltott karjainkat körözni, olyan szabadon, hogy a gravitációs erő szinte röpíti a két kart. Ne fékezzük a spontán lendületet! Tapsra állítsuk meg a mozgást, és laza rázással tegyük szabaddá két karunk izmait!

Keresztező mozgások
Rajzoljunk nyolcast a levegőbe kinyújtott karral, szemmel, törzsünkkel  is követve a mozgást! Először külön-külön a jobb és bal kézzel végezzük, azután a két kézzel együtt rajzoljunk!

„Veszélyes útszakasz”
A csoport tagjai elképzelik, hogy egy síkos, majd egy keskeny, azután egy hepehupás felszínű talajon kell végighaladniuk. Óvatosan lépkednek, majd ezen a talajon gyorsított mozgással kell végighaladniuk.

Mozgásos önkifejezési gyakorlatok
Az egész test feszítése, lazítása; koncentrálás az egyes testrészekre; mimikai izmok feszítése lazítása; „robotember” „rongybaba” „marionettfigura” kitartott pózok, fej nyak végtagok mozgásának „felbontása”, reflexjátékok: gyors elfordulás, leguggolás, lépés, dőlés, táncmozgások.

Álljunk kényelmesen terpeszállásba, majd lépjünk ki jobb lábunkkal támadóállásba! A jobb lábfej egyenesen előre mutasson, a bal erre derékszögben áll! Most hajlítsuk be a jobb térdünket a kilégzéssel egyszerre, majd belélegezve egyenesítsük ki a jobb láb lábunkat! Lábcsere.

Egyenletes tapsolás közben a domináns lábbal kört rajzolunk a levegőbe 1 percig.

Ellentétes boka megütése elöl, hátul 20-szor.               

Törökülésben minden csoporttag végigsimítja, megtapogatja az arcát behunyt szemmel. Utána elmondja benyomásai, mit talált meglepőnek, szokatlannak, vagy újszerűnek.