Téri tájékozódás fejlesztése

arrows-35160__180

TÉRI TÁJÉKOZÓDÁS FEJLESZTÉSE

      Ha még nem alakult ki a jobb-bal irányok ismerete, a gyermekek csuklójára tehetünk szalagot, karkötőt (a jobb oldalt kék, a balt pedig piros színnel szoktuk jelölni). Iskolásoknál az írósztalra tehetünk matricákat; a bal oldalra piros szívecskét, jobbra pedig kék kezet, ezzel is segíthetjük az irányok megtanulását, automatizálását.

 

Téri tájékozódás fejlesztése játékosan

  • Babzsák, kedvenc plüssállat elhelyezése a térben: a gyermek helyezze a tárgyat a szék alá, asztal fölé, asztalra, szék bal oldalára, maga elé, háta mögé, jobb lába mellé. Majd a gyermek nevezze meg, hová tettük játékát.
  • Mozgássorozat ismétlése: Mutassunk gyermekünknek 2-3 mozgássorból álló gyakorlatsort, melyet ő egyszeri megfigyelés után elvégez. Pl.: Lépj hátra 2-t, majd dobbants a bal lábaddal 4-szer, végül pedig tedd a macit a szék mögé. Nagyobbaknak a nehezítés, hogy 4-5 gyakorlatot is mondhatunk. Pl.: Lépj előre 2-t, majd a jobb kezeddel kopogj 3x-szor, ezután a bal lábadon ugrálj 5-ször és tedd a babzsákot a szék alá!
  • Párosítás: a gyermekek párosítsanak különböző ruhadarabokat (kesztyűt, zoknit), cipőket. Ha van időnk, akkor papírból kivágott kezeket és lábakat is készíthetünk különböző színekben, melyeket a gyermek szétválogat bal és jobb párokra.
  • Karikákba ugrás: a gyermek egy lábon ugrál a karikákba, először a jobb, majd a bal lábával, végül pedig váltott lábbal – közben a gyermek mondja, melyik lábára ugrott. Kétféle színű karikák esetén (pl.: piros és kék), a gyermek csak a jobb lábával ugorhat a kék színű karikákba, ballal pedig a pirosakba, közben mondja, melyik lábával ugrott. Jó időben a szabadban is játszhatjuk ezt a játékot, ilyenkor színes krétával rajzoljuk a köröket.
  • Célba dobás: 2 zsámolyt, dobozt teszünk a gyermek elé a bal és a jobb oldalra is. Majd a jobb kezével a jobb oldali dobozba dobja a labdát / golyót / babzsákot, a bal kezével pedig a bal oldaliba. Lehet úgy is játszani, hogy 2 színű játékokat, tárgyakat kell gyűjtenie a gyermeknek. A piros dolgokat bal oldali dobozba kell tenni, a kékeket pedig a jobb oldaliba.
  • Takarjuk le gyermekünk szemét (vagy álarcot vesz fel), majd irányítsuk egy adott cél felé. Közben pedig különböző akadályokat kell kikerülnie. Pl.: Lépj előre 3 lépést, majd balra 5-öt, jobbra pedig 2-t!

Testrészek gyakorlása mondókával