Testséma fejlesztése

plastic-19892__180TESTSÉMA FEJLESZTÉSE

Testrészek megnevezése

Ezt a játékot először nyitott szemmel gyakoroljuk; ha így jól megy, a gyermek becsukhatja a szemét (ilyenkor lefekszik a gyermek). A szülő érintse meg gyermeke különböző testrészeit, aki megmutatja és megnevezi azokat. Lehet nehezíteni a feladatot, hogy egyszerre két helyen érintjük meg a gyermeket. Ha már kialakult a gyermek dominanciája (jobb- vagy balkezessége), akkor a testrészek megnevezésével a helyes oldalt is nevezze meg (pl.: jobb sarok, bal könyök, homlok).

Testrészek megmutatása

Ehhez a játékhoz szükség van egy plüssállatra, vagy babzsákra. A szülő megnevez testrészeket, a gyermek pedig elhelyezi magán a plüsst/babzsákot.

Testrészek megmutatása

A szülő megnevez 1, 2, 3 testrészt, illetve azt, hogy a gyermek melyik kezével érintse meg az adott területet. Először csak az egyik oldalon nevezzünk meg testrészeket (pl.: Érintsd meg a jobb kezeddel a jobb füledet!), majd a másik oldalon (pl.: Érintsd meg a bal kezeddel a bal bokádat!), később pedig már lehet keresztezni az oldalakat (Érintsd meg a jobb kezeddel a csípőd bal oldalát!). Fontos, hogy betartsuk a sorrendet és ne zavarjuk össze a gyermeket!

Fejlesztő feladatok: arcképek, 2 testfél összepárosítása (különböző arcok, testek félbevágása alapján a gyermek feladata, hogy a keresse meg a párokat), kirakó – több részből álló arc, vagy test összerakása

Mondóka

A testrészeket gyakorolhatjuk mondókával is, miközben mondjuk, mutogatjuk is az adott testrészt.

Itt a szemem, itt a szám, ez meg itt az orrocskám!

Jobbra-balra két karom, forgatom, ha akarom!

Két lábamon megállok, ha akarok, ugrálok!

Testrészek gyakorlása mondókával

Tükörkép

A szülő és a gyermek egymással szemben állnak, „tükörképei” egymásnak. A gyermek utánozza a szülői mozdulatokat, közben megnevezi a testrészt és a jobb, vagy bal oldalt.