Testsémát fejlesztő játékok

TESTSÉMÁT FEJLESZTŐ JÁTÉKOK

                                                                          

Tolljáték

A gyerekek (felváltva) megérintik egy madártollal, tollpihével 1-1 testrészét csukott szemű társuknak. A játék elején megbeszéljük, hol érintsék meg társukat, majd a maguktól találják ki a megérintendő testrészt és társuk megmondja, hol érezte a tollpihét.

Különböző tárgyak különböző módú „szállítása”

A feladat kézháton, vállon, fejen stb. tárgyak szállítása, pl.: könyv, füzet, törülköző, labda, babzsák.

Labdagurítás a láb körül

A gyerekek terpeszállásban utasításaink szerint gurítják a labdát, mely nem érhet a lábukhoz (pl.: egyik láb körül, mindkét láb körül, nyolcas alakban).

Bábuérintős

A gyerekeknek különböző testrésszel kell megérinteni egy kuglibábut, plüssállatot. A gyerekek egymásnak is mondhatják a testrészeket. Csukott szemmel is gyakorolhatjuk a játékot

Kutyamászás és pókjárás

Kutyamászás közben különböző tárgyak „szállítása” (pl.: babzsák, különböző méretű labdák, karika) háton, kézfejen, pókjárás és rákjárás közben a tárgyakat hason, lábfejen is vihetik a gyerekek.

Tanítsd a kiskutyádat!

A gyerekek állva, majd négykézláb gyakorolják, hogyan megy a jó kutyus. Amikor a jobb kezüket emelik, akkor azzal együtt a bal lábukat is, majd a bal kezükkel a jobb lábuk mozdul együtt.

Indiánok a tűz körül

A gyerekek először megtanulják az indiánjárást, majd kinevezünk valamit tűznek és körülötte ugrálnak, mint az indiánok. Mikor a bal lábukra ugranak, a jobb kezüket emelik, amikor pedig a jobb lábukra ugranak, a bal kezüket emelik fel.

Kígyójáték

A gyerekeknek úgy kell közlekedniük a padlón, mint a kígyók (a hasuk nem emelkedhet fel a földről), és így kerülgetik az akadályokat.

Létrán lépegetés

Lefektetett létra, vagy létrás mozgásfejlesztő eszköz fokai között közlekednek a gyerekek – előre, hátra, futva, szökdelve, ping-pong ütőn egyensúlyozva egy labdát.

Mágneses testrész

A gyerekek, futkároznak, majd hirtelen megnevezünk egy testrészt, amely mágnessé válik és a talaj magához vonzza. A játékot lehet kódolni színekkel, számokkal, betűkkel (pl.: kék – fej, 5 – térd, b – nyak).

Minden testrésszel egy mozgás

A gyerekek megnevezett mozgásokat végeznek, melyeket kódolhatunk is, pl.: A – páros lábbal szökdelés, B – karemelés, C – törzsdöntés).

http://www.otthonifejlesztes.hu/mondokak/testreszek-gyakorlasa-mondokakkal