Relaxálási technikák gyerekeknek

Relaxálási technikák gyerekeknek

     A gyerekeket – éppúgy, mint minket felnőtteket – nap, mint nap rengeteg stressz éri az óvodában, iskolában, otthon, sportolás közben stb. Folyamatosan alkalmazkodniuk kell gyerekekhez, felnőttekhez, helyszínekhez, tevékenységekhez. A szorongás leküzdéséhez és a megnyugváshoz nagyon fontos a napi / heti rendszerességgel végzett relaxáció.

     Az alábbi relaxálási technikákat végezhetik a gyermekek otthon szülővel, barátaikkal, vagy az iskolában diáktársaikkal, pedagógusokkal, esetleg sportolás után levezetésként.

Relaxálási technikák

 1. Lassú és mély belégzések
 2. Progresszív izomlazítás – arccal grimaszolás, kezek ökölbe szorítása, karok és vállak felemelése és leengedése, has megfeszítése és ellazítása, lábak megfeszítése és ellazítása, lábfejekkel spiccelés és „pipálás”
 3. Mozgás – sétálás, futás, úszás, jóga, vagy bármilyen mozgás, amit a gyerekek szeretnek 🙂
 4. Vizualizálás – pl.: kérjük meg gyermekünket, hogy gondoljon egy színre, amelyet szeret és ami megnyugtatja őt: „Képzeld el, hogy minden egyes lélegzetvétellel elhozod ezt a színt és elküldöd az egész testednek.”
 5. Nevetés – pl.: viccmesélés, grimaszolás
 6. Nyújtás – nagyon fontos minden izomcsoport megnyújtása
 7. Zenehallgatás
 8. Meditálás, jógázás – tanítás megkezdése előtti gyakorlat: A gyerekek helyezkedjenek el kényelmesen a széken és kezüket tegyék az ölükbe és csukják be a szemüket,ezután vegyenek néhány mély lélegzetet, majd lassan fújják ki a levegőt.
 9. Ölelés
 10. Lazítás – a gyermekek feküdjenek a hátukra és csukott szemmel feszítsék meg a testüket néhány másodpercig, majd lazítsák el izmaikat (ezt ismételjük meg háromszor-négyszer)

A relaxálás jótékony hatásai

 • szorongás csökkentése
 • önbizalom növelése
 • kreativitás, motiváció felkeltése
 • fáradékonyság csökkentése
 • koncentrációkészség javulása
 • iskolai teljesítmény javulása

A rendszeresen végzett relaxációnak rengeteg pozitív hatása van, és véleményem szerint ez a legjobb módszer a szorongás csökkentésére, ajánlom tehát minden gyereknek, hogy próbálja ki ezeket a gyakorlatokat! 🙂