Babzsákos játékok – 4. rész

Babzsákos játékok (nem csak) autizmussal élőknek

                                                                     

Tárgylerakós játék

  • a játék célja a rövid távú memória fejlesztése
  • eszközök: kisebb játékok / tárgyak, kendő, időmérő eszköz, babzsák

A játékvezető kitesz a gyerekek elé néhány tárgyat, majd felszólítja őket, hogy, jegyezzék meg azokat. Segítségképpen fel is sorolhatják a tárgyak nevét. Ezután a gyerekek 1 percig nézhetik a tárgyakat, majd a játékvezető letakarja azokat egy kendővel. Akinek dobja a babzsákot, ő megnevez egyet a tárgyak közül. A játék addig folytatódik, amíg az összes tárgyat fel nem sorolták.

Mesélős játék

  • a játék célja a beszéd és az emlékezet fejlesztése
  • eszköz: babzsák

A játékvezető megszólít egy gyereket és arra kéri, hogy meséljen egy bizonyos dologról (pl.: Meséld el, mi történt tegnap az orvosnál!). Ezután a játékvezető és a játékos helyet cserélnek és a mesélő játékos lesz a csapat „középpontja”. A játékvezető méri az időt, hogy mennyi ideig beszélhet a gyerek (kb. 1-2 percig). A történet befejezése után a társak kérdezhetnek az elhangzottakkal kapcsolatban. A mesélő dönti el, ki lesz a következő kérdező, akinek dobja a babzsákot, ő kérdezhet.

Testrészek

  • a játék célja a testi tudatosság és a beszédértés fejlesztése
  • eszköz: babzsák

A játékvezető megnevez egy testrészt, és akinek a babzsákot dobja, ő megmutatja magán / egyik társán az említett testrészt.

Folytatós játék

  • a játék célja a nyelvi kifejezések és a beszédértés fejlesztése
  • eszköz: babzsák

A játékvezető mond 2 olyan szót, ami egy fogalomkörbe tartozik (pl.: alma, körte). Akinek a babzsákot dobja, neki további 1, vagy több szóval folytatnia kell a felsorolást. A válaszadással egy időben a játékos visszadobja a babzsákot. Majd a játékvezető újabb szavakat mond, melyek egy másik fogalomkörbe tartoznak (pl.: asztal, ágy) és a következő gyereknek dobja a babzsákot.
Ha valamelyik gyereknek vizuális megsegítésre van szüksége, úgy is játszhatjuk a játékot, hogy a kimondott 2 szónak megfelelő képeket teszünk a játékosok elé, majd további képekből választhatja ki az adott fogalomkörbe tartozót.