Babzsákos játékok – 7. rész

Babzsákos játékok (nem csak) autizmussal élőknek

 

Telefonálós játék I.

  • a játék célja a nyelvi kifejezésformák gyakorlása és a társalgási készség fejlesztése
  • eszköz: babzsák

A játék megkezdése előtt közösen beszéljünk meg a telefonálás alapvető szabályait: köszönés bemutatkozás, beszélgetés, elköszönés. A játékvezető ismertet a játékosokkal egy helyzetet, amelyben telefonálnia kell valakinek. Akinek a játékvezető a babzsákot dobja, azzal a gyerekkel fogja eljátszani a jelenetet. A játék végén a csoport tagjai közösen értékelik a feladat végrehajtását.

Telefonálós játék II.

  • a játék célja a beszédértés és a képzelet fejlesztése
  • eszköz: babzsák

A játékvezető eljátszik egy telefonos jelenetet, melyben ő a hívó fél.
Pl.: „- Szia, Adri vagyok! – pár másodperc hallgatás – Azért hívtalak, hogy megkérdezzem, mit csinálsz holnap? – pár másodperc hallgatás – Én is szívesen veled megyek. Találkozzunk délután a pályaudvar előtt! – pár másodperc hallgatás – Rendben, akkor én majd megveszem a jegyeket! Szia!”
Akinek a játékvezető a babzsákot dobja, ki kell találnia ki lehetett a hívott fél és miről beszélgettek. Ha szükséges írásban is odaadhatjuk a gyerekeknek a beszélgetés vázlatát.
A játék nehezítése, ha a jelenet meghallgatása után az egyik gyerek megpróbálja eljátszani a hívott fél szerepét.

Utánzós játék

  • a játék célja a testi tudatosság, az utánzás képességének fejlesztése és a figyelemfejlesztés
  • eszközök: babzsákok

A játékvezető elmondja a gyerekeknek, hogy melyik testrészt utánozzák, majd azzal a testrésszel elvégez egy mozgást, melyet a játékosok utánoznak. Eközben a játékvezető és a gyerekek is 1-1 babzsákot helyeznek az adott testrészre. A játékot nehezíteni lehet, ha összetettebb mozgássorokat kell utánozni a gyerekeknek, vagy ha egy időben több testrésszel is végezni kell mozgásokat, illetve ha a játékvezető más testrészt mond a gyerekeknek, mint amit mutat.

Változtatós játék

  • a játék célja a nyelvi kifejezések, figyelem és emlékezet fejlesztése
  • eszköz: babzsák

A játékvezető kihív egy játékost, aki középre áll és megkéri a többieket, hogy nézzék meg alaposan a külsejét, mert valamit változtatni fog magán. A megfigyelés után a gyerek kimegy és változtat magán valami, majd miután bement, a játékvezető dobja a babzsákot egy gyereknek, aki megpróbálja kitalálni, mi változott társán. Több változtatással is lehet játszani a játékot.