Babzsákos játékok – 8. rész

Babzsákos játékok (nem csak) autizmussal élőknek

                                                                   

Dobálós játék I.

  • a játék célja a figyelem és beszédértés fejlesztése
  • eszközök: kosarak, babzsákok

A játék kezdete előtt minden gyerek elé tegyünk egy kosarat. A játékvezető megszólítja az egyik gyereket és odadobja a kezébe a babzsákot, amit a játékos elkapás után az előtte lévő kosárba dob. A játék addig folytatódik, míg minden gyerek kosarában van egy babzsák. Ezután a játékvezető visszakéri a babzsákokat, melyeket a gyerekek egyesével visszadobnak.

Dobálós játék II.

  • a játék célja a figyelem, emlékezet és beszédértés fejlesztése
  • eszköz: babzsákok

Minden gyereknek adunk egy babzsákot. A játékvezető nevükön szólítja a gyerekeket, majd arra kéri őket, hogy adott szempont alapján dobják a babzsákot társuknak (pl.: Kata, dobd a babzsákot annak, akin kék nadrág van!).  A játék során figyeljünk arra, hogy mindegyik gyerek sorra kerüljön és mindenkinél csak 1 babzsák legyen a játék végén! A játékot úgy is befejezhetjük, hogy minden babzsák a játékvezetőhöz kerüljön vissza az utasítások alapján.

Kérdés – felelet játék

  • a játék célja a nyelvi kifejezése, beszédértés emlékezet és önismeret fejlesztése
  • eszközök: babzsák, tárgyak, képek, kérdéssorok

A játékvezető a játékosok elé tesz képeket, melyek a válaszadáshoz szükségesek. Ezután a játékvezető felemel egy képet, vagy egy tárgyat és ezzel egy időben feltesz egy kérdést – Mi ez? – Ki lehet Ő?- Mit csinál? – Mennyi? – Milyen színű? – Mekkora? – majd a gyerekek a képgyűjteményükből kikeresik a választ ábrázoló képet és átadják a játékvezetőnek.
A játék másik változatában a játékvezető feltesz egy kérdést és az egyik játékosnak dobja a babzsákot, aki válaszol és visszadobja a babzsákot.