Fejlesztő játékok autizmussal élő gyerekeknek – 1. rész

Szociális és kommunikációs képességeket fejlesztő játékok autizmussal élő gyerekeknek

                                                                    

Hova tartozik?

  • fogalomalkotás fejlesztése; főfogalom alá rendelés
  • eszközök: fogalomkártyák, képek

A játékvezető fogalomkártyákat oszt ki a játékosoknak, melyen egy szókép látható (pl.: ruhák, gyümölcsök, járművek). A játékvezető felmutat egy képet (pl.: pulóver, póló, nadrág  – alma, körte, barack – repülő, villamos, hajó) és aki felismeri, hogy a nála lévő képhez (főfogalomhoz) tartozik, elkéri és maga elé teszi azt.
A játékvezető olyan képeket is mutathat, amely egyik fogalomcsoporthoz sem tartozik.

Hol tartjuk?

  • tájékozódás fejlesztése (a tárgyi környezetben)
  • eszközök: használati tárgyakat ábrázoló fotók

A játékvezető olyan tárgyak képét gyűjti össze, amelyek a résztvevők tágabb környezetében találhatók (pl.: mosógép, hűtő). Felmutatja a tárgy képét és megkérdezi: „Hol tartjuk?” – akire ránéz a játékvezető / akinek a nevét mondja, annak kell válaszolnia. A játékos megmondja, hogy általában hol, melyik helyiségben tartjuk a tárgyat.
A játékot úgy is játszhatjuk, hogy a játékvezető felmutatja a helyiség képét és akinél az oda tartozó kép van, odaadja azt a játékvezetőnek.

Kakukktojás

  • fogalomalkotás és beszédértés fejlesztése

A játékvezető szavakat mond és a gyermek(ek) feladata, hogy kitalálja, melyik szó nem illik a többi közé (pl.: répa, retek, mogyoró, paprika). A gyermeknek el kell magyaráznia, miért nem illik az adott szó a többi közé.
Fogalmak: gyümölcsök, zöldségek, ételek, állatok, színek, járművek, ruhák, íróeszközök, konyhai/ fürdőszobai eszközök. Nehezíthetjük a feladatot szófajok, páros-páratlan számok, országok, városok, fiú- és lánynevek használatával.

Képes lottó

  • rész-egész viszony, figyelem fejlesztése
  • eszközök: félbevágott képek

A félbevágott képek egyik felét osszuk szét a gyermekek között, a másik felük nálunk marad. Majd ezek közül felmutatunk egy képet és elkérjük a játékosoktól a kép másik felét, ezután összeillesztjük és letesszük a gyermekek elé.

Beszélgetés képekről

  • beszédértés fejlesztése, nyelvi kifejezőkészség fejlesztése; szókincsbővítés
  • gondolkodás fejlesztése (következtetések)
  • eszközök: képek/fényképek

Helyezzük a gyermek(ek) elé egy képet, ezután tegyünk fel kérdéseket a képpel kapcsolatban. Pl.: Kit látunk a képen? Mit csinál? – feltehetünk olyan kérdéseket is, melyek elvont gondolkodást igényelnek, pl.: Miért szomorú a kislány? A kisfiú mikor ment ki a játszótérre?