Fejlesztő játékok autizmussal élő gyerekeknek – 4. rész

Szociális és kommunikációs képességeket fejlesztő játékok autizmussal élő gyerekeknek

Gyűjtögetős játék

  • eszközök: tárgyak, képek, dobozok / kosarak

Minden játékos kap egy tárolóeszközt (pl.: doboz, kosár), amelyekben ugyanaz a néhány különböző tárgy található (pl.: kocka, pálcika, dominó, karika, vonalzó). Mindenki kap még egy képet, melyen a tárgyak egyikének sematikus rajza látható. A gyerekek feladata, hogy elkérjék egymástól a kapott képen látható tárgyakat. A játék végén közösen leellenőrzik, hogy kinek mi van a dobozában. A játékot többféleképpen is játszhatjuk, pl.: egy szempont szerinti csoportosítás alapján; zöldségek vannak a kosarakban és mindenkinek másfajta zöldséget kell összegyűjtenie.

Kérdezős játék

  • a játék célja a nyelvi készségek és a figyelem fejlesztése

A játékvezető kiküld egy gyermeket a teremből / szobából, akinek majd az lesz a feladata, hogy kérdéseket tegyen fel játékostársainak, mikor visszajön. Eközben a játékvezető és a játékosok megbeszélnek egy mozdulatot, melyet válaszadáskor fognak elvégezni (pl.: csettintés, dobbantás a lábbal, köhögés, fejbiccentés). Ezután bejön a kint várakozó gyermek, aki kérdéseket tesz fel játékostársainak. A kérdések bármilyen témájúak lehetnek. A megkérdezett gyerekek pedig a válaszadásukkor elvégzik a megbeszélt mozdulatot. A kérdező feladata, hogy kitalálja az előre megbeszélt mozdulatot.

Ki? Kivel? Hol?

  • a játék célja a nyelvi kifejezőkészség és a beszédértés fejlesztése
  • eszközök: kártyák kérdőszavakkal ellátva

A játékvezető kiosztja a kérdőszavakat tartalmazó kártyákat (Ki? Mi? Mikor? Miért? Mit csinál? Hol? Mit? Kit? Kivel? Mivel? Hogyan? Meddig?) Ezután kezdődhet is a játék: az 1. játékos a kártyáján szereplő kérdés segítségével elkezd egy mondatot. Ő dönti el, hogy a mondat kiről fog szólni, a következő játékos megismétli az előző szót és a saját kérdésére válaszolva folytatja a játékot. A játék így folytatódik tovább egészen addig, amíg el nem fogynak a kérdések.

Milyen színű?

  • eszközök: gyümölcsök és zöldségek fekete-fehér képei, papírlapok, színek (pl.: ceruzák, lapok)

A játékvezető papírlapokat oszt ki, amelyekre színes papírlapok vannak ragasztva (vagy színes ceruzával beszínezett rész) – minden gyermeknek más színű. Ezután a játékvezető felmutatja egy zöldségnek, vagy gyümölcsnek a fekete-fehér képét. A gyermekek feladata, hogy eldöntsék, milyen színű az adott étel és feltegyék a megfelelő színű lapra.