Szociális képességek fejlesztése

SZOCIÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSE JÁTÉKOSAN

Olvasd le az érzelmet az arcomról!

Ez a játék kiválóan alkalmas arra, hogy szavak nélkül, arcunkkal fejezzük ki érzéseinket. (A játékot ajánlom nem beszélő, autizmussal élő gyermekeknek és szüleiknek.)

A játékhoz szükségünk lesz érzelmi kártyákra (internetről ki tudunk nyomtatni ilyen kártyákat, vagy mi magunk is gyárthatunk otthon papírból – olvasni tudó gyermekeknél írjuk a képek mellé az érzelmeket is).

A játékot játszhatjuk ketten és csoportban is.

Ha ketten játsszuk, egyikünk jelenítsen meg egy érzelmet az arcán, másikunk pedig találja ki és mesélje el mire gondol, ha ilyen arcot lát / mutassuk fel azt a kártyát, amelyet társunk eljátszott.

Csoportos játék

  • Több gyermek esetén mindenki kapjon egy érzelmi kártyát, majd úgy mászkáljanak a gyermekek, hogy közben arcukkal eljátsszák az adott érzelmi állapotot. Amelyik gyermek kitalálta az érzelmet, megkaphatja a hozzá tartozó kártyát.
  • A gyermekek egy kivétellel eljátszanak egy érzelmi állapotot, társuk pedig szóban vagy szókártyák segítségével kitalálja azokat.
  • A gyermekek közül mindenki eljátszik egy érzelmi állapotot – mindegyik érzelmi típusból kétféle legyen játékban (pl.: 2 vidám, 2 szomorú, 2 aggódó gyermek) – és a feladat az, hogy mindenki megtalálja a párját! 🙂

Érzelmi kártyák (arcok): vidám, barátságos, szerelmes, csodálkozó, dühös, szomorú, ijedt, álmos, aggódó, gonosz (csúfolódó), kiabáló, síró